søndag 31. mai 2009

Pinse med sjøørret, tørrfisk og grillpølser

Nå midt i pinsa skjer det ikke så mye i matveien her. Sola steiker og magen streiker, og da blir det lett mat.

Kokken i huset har fisket en del sjøørret i det siste. Mars, april, mai og juni er tiden om en skal fiske sjøørret i sjøen. Disse tilberedes stekt i panna med rømme og poteter. Kjempegodt.En annen "godsak" som vi prøvde her om dagen var tørrfisksnacks. Dette var små poser med oppskavet tørrfisk. Smakte lite og var nesten bare luft, skuffende.
Og så det søte til dessert. Jeg har prøvd 3 av typene i Freia Min sjokoladeserien. Dette er melkesjokolade med biter i av lakris, daim og noe annet. Helt greie på smak. Vår favoritt ble den med kjekskrønsj!
Les mer her:

Grillpølser har det blitt en del av i det siste. Jeg foretrekker de med smak som chili, løk osv. Lurer du på hvor mange kalorier det er i de forskjellige pølsene. Jeg har laget denne oversikten.
Kalori oversikt for pølser:
Ha en god pinse videre.

onsdag 27. mai 2009

Håndverkeren i Kristiansand

Bildet over: Mølla i snøsmelting, tatt tidligere i vår!

I vår runde på restauranter i Kristiansand er turen idag kommet til Håndverkeren eller tidligere Vindmølla som de fleste her i byen kjenner.
Her er det nå ett "lite restauranthus" med gourmet restauranten Luihn i kjelleren på den ene sida, Møllepuben(brun pub) på andre sida og Håndverkeren i hovedetasjen.
Dette er ett av Kristiansands fineste eldre lokaler og bør besøkes bare av den grunn. Det er nå her Håndverkeren holder til med en slags stor pub med enkel matservering, god plass og engelsk preg.
Menyen har diverse burgere, poteter, fish and chips(som vi spiste til kr 145.-) og andre retter til en overkommelig pris. Rikelige porsjoner og grei mat.
Det er veldig sympatisk personale(iallefall når vi var der).
Stedet er ikke så barnevennlig pga pub preget.
Det er også blitt en populær plass om kvelden med flotte lokaler til konserter ol.
Knut

tirsdag 26. mai 2009

På høyden er på topp

Bildet over viser brosmen.
Men den store smaksopplevelsen på Bergens turen kom på restauranten På Høyden i Fosswinckelsgate. Dette er en restaurant hvor en bruker mye norske råvarer og gjerne lokalmat. dette også i kombinasjoner en ikke bruker til vanlig.
De har en rikholdig meny med lunsj og middagsretter.
Jeg spiste en 2 retters lunsj meny som er noe av det bedre jeg har smakt. En innbakt brosme i tynn skinke med en pikant saus og noen strå med ramsløk over. Brosme er en fin fisk og dette var utrolig godt.
Til dessert hadde jeg rabarbrasuppe med så mye smak som jeg aldri har kjent før, bedre enn hjemmelaget:)
Så jeg anbefaler På Høyden på det varmeste mht mat, om en kan overleve litt enkel service og omgivelser.
Og så er det ikke så dyrt heller.
Bare prøv dere som er i Bergen.
PS: Jeg har selv tidligere bodd i flere år i Fosswinckelsgate når jeg var på jobb i Bergen. Så det er nesten som å komme hjem.
Knut

Spisekroken i Bergen

Bildet viser 3 forretter. Kamskjell, kongekrabbe og marinert ørret.

I forbindelse med tur til Bergen ble det 2 restaurantmiddager der. Den første var på Spisekroken, som er en av de restauranter fra Bergen som har fått gode karakterer fra lesere av restaurantguiden min.
Jeg spiste en trippelmeny, hvor en får 3 forskjellige forretter, desserter og 1 hovedrett. Maten var god men ikke det store kicket, men det er en ypperlig mulighet for å smake mange forskjellige retter. Servicen var litt ubestemmelig, ikke helt gjennomført, men det kommer vel an på hvilke forventninger en har.
Se nærmere beskrivelse av besøket på matoppskrift.no i nær fremtid.

Knut

søndag 24. mai 2009

Kajakk i forsommersol

Kajakk
Denne søndagen ble det den første soldagen i kajakk i sommer, og nå er sesongen begynt.
Vi padlet i 5-6 timer med en god pause + fiskelykke som skulle bli middag idag.
Dette er nesten en filmklisje, kokken som må ut å fiske sin egen mat og tilbereder den når han kommer hjem.
Det ble stekt sei, fanget utenfor Andøya i Kristiansand. Og prøv selv å dra opp fisk når du sitter i en vinglete kajakk, med spruttrekk og litt bølger.måkeegg
Men på turen kom vi og over måkereir, og det er noe en ikke bør oppholde seg lenge ved. Jeg kan forsikre om at mora kom tilbake til reiret når vi trakk oss tilbake.
Satt faktisk å så på måke paret i en drøy time, og hvordan de passet på reiret, ruget og beskyttet reviret mot andre måker, virkelig rørende.
Vi snakket om å ta ett egg for å ha prøvd smaken, men selv om det var 2 av dem så gjorde vi det ikke. Kanskje det heller ikke er lov, ikke vet jeg.
Men nå blir det Bergenstur i noen dager og ikke noe blogging før tirsdag eller onsdag, da det er restauranttesting igjen.
Knut

lørdag 23. mai 2009

Vi tester den nye grandisen.

Grandis har kommet med 2 nye ekstra tynne typer. Disse er mindre og med tynnere bunn. Men ikke noe rimeligere.
Vi har kjøpt inn begge 2 men har først fått testet den med marinert kylling, og spesielt for å se om den trenger ekstra ost som den vanlige grandisen.
Derfor tok jeg en pizza og la godt med jarlsbergost på den ene halve og ingenting på den andre. Og jeg må si det med en gang, den er dobbelt så god med ekstra ost, og det har grandisen alltid vært.
Den uten ekstra ost blir tørr og smuldrete.
Jeg skjønner ikke helt hvorfor stabburet har fjernet la Mia pizza som de lagde i en periode. Den var den desidert beste pizzaen som kom fra den kanten. Og den nye grandisen når ikke opp til den.
Min personlige vurdering av frossenpizza nå er at den beste er Pizza Originale(også den fra Stabburet). Den hever fint, blir ikke for sprø og har god smak.
Knut

Activia virker faktisk!


Som jeg nevnte for noen dager siden har jeg prøvd å spise en activia yoghurt hver dag den siste uken. Med en masete reklame som lover hjelp mot oppblåst mage og bedre fordøyelse, så måtte jeg bare prøve dette.
Og min erfaring er faktisk god. Jeg syns selv jeg merker bedring og det på en fordøyelse som har en reel sykdom, ikke bare psykisk eller dårlig livsstil.
Og nå fortsetter jeg eksperimentet noen uker til og ser hvor det ender. Yoghurten er ikke så dyr at det gjør noe og smaken er ganske lik de andre merkene.
Den som smaker best er den med korn.
PS:
Og jeg er ikke sponset at activia for dette!!
Knut

torsdag 21. mai 2009

Tiger catfish til lunsj idag

Tiger shovelnose catfish
Enda en merkelig fisk dumpet inn på kjøkkenet vårt. Dette er en Tiger Shovelnose Catfish så vidt jeg har kunnet finne ut, men det er mange arter av disse så mulig jeg tar feil. Det er en slags malle som er rovfisk.
Vi tok den til lunsj idag. Skinnstekt med glasert løk og saltbrunede poteter. Smakte stort sett midt på treet. Ganske fast i fisken:) Men ikke noe særlig markert smak av det ene eller det andre.
Tigerfisk med glasert løk
Tips fra kokken:
Glasert løk. Stek løk men ikke la det bli brunt. dryss litt sukker over og rør rundt. Server.
Saltbrunede poteter: Kok nye poteter med skall på. Brun de forsiktig i stekepanna etterpå med litt havsalt på.
Knut

Galangal og taro

Etter ett besøk på vår lokale asiatiske butikk, kom jeg hjem med en pakke Galangal rot og noen taro stengler.
Dette er nok uvanlige ting for de fleste men vi måtte jo bare forsøke.
Galangal
Galangal:
Dette er en rot som ligner ingefær. Lignende smak og ganske markert i smak. Vi brukte den i woken i forrige innlegg. Husk å finhakke den godt, blir det biter er de sterke når tennene setter i.
Freses i olje først. Se her for oppskrifter med galangal.Taro stem
Taro:
Taro består av roten, stengler og blader. Alt kan spises. Roten brukes nesten som potet i andre land. Vi hadde noen stengler og etter litt undersøkelser fant jeg en tilberedningsmåte.
Men la meg si med en gang: Taro smaker lite.
I stenglene er det litt bitter smak på saften. Så det du gjør er følgende:
Riv av det ytterste skallet (er tynt), del i passende biter på noen cm, legges i en skål og drysses godt med salt og da vil noe av saften trekke ut.
Skyll godt og så kan de koke noen minutter eller friteres, stekes ol.
Vi kokte dem noen minutter, men det smaker lite. Skulle nok heller hatt de i oljen i woken.

onsdag 20. mai 2009

Wok av rester

Når det begynner å samle seg rester i kjøleskapet så er en fin måte å bli kvitt de på å lage en wok. Det meste går i woken og her bruker vi bare en vanlig stor stekepanne til dette formålet.
Denne gangen ble det løk, galangal, kålrot, skinke, 2 kjøttkaker, noe maisrester, 1 liten boks ananas, en halv pose frossen wokblanding og en blue dragon teriyaki saus.
Galangal ligner på ingefær og passet fint oppi her.
Vi hadde kokt ris til som så ofte ellers.


Tips ved koking av ris:
Kok opp vann, Mengde dobbelt så mye som ris. Pr porsjon(stor) så bruker du 2 dl vann og 1 dl ris. Vi bruker i tillegg en buljongterning i vannet, gir smak til risen.
Knut

tirsdag 19. mai 2009

Glipp restaurant på torget i Kristiansand


I forbindelse med en liten feiring ble det lunsj/middag idag på Glipp. Denne er en av de sentrale restaurantene som ligger midt i Kristiansand. Har en kjempelang meny med masse spennende og det er noe for enhver smak. Er godt innarbeid og fremtrer som en solid plass.
Vi spiste pasta med kylling(bildet) og en calzone med biffkjøtt. Maten er helt grei og det er rikelig på tallerkenen.
Restauranten er en litt kul plass og uterestauranten er en fin sted å se og bli sett.
Grei plass som anbefales.
Har ikke noe sol om ettermiddagen.
Siden jeg var i byen så gikk jeg til innkjøp av galangal og taro! Og dette skal vi se om vi får testet i nær fremtid. Må bare berømme Vung Tau i Kristiansand for ett veldig utvalg av eksotisk mat, og masse ferske grønnsaker og frukt.
Knut

mandag 18. mai 2009

Kalkunlårskiver i panna.


Skiver av kalkunlår som er marinert ble maten idag. Virkelig godt og lett for magen. Er vel egentlig beregnet for grillen, men passer fint i stekepanna og.
Tips:
Den salaten på bildet er virkelig noe å prøve!
Kjøp en issalat, 1 boks rømme, litt sukker og litt sitron.
Rør rømmen sammen med litt sukker og litt sitronsaft. Kutt eller riv salaten i biter, og rør sammen med rømmen. Ingenting slår denne og så sinnsykt enkelt.
Sjekk opp flere grilloppskrifter her med kalkun.
Lykke til.

Og i morgen blir det igjen utemat!
Ps: Activia kuren går bra, føler at det hjelper litt men det er 3 dager igjen.
Knut

søndag 17. mai 2009

Gratulerer med dagen!


I dag er det 17 mai med en Grand Prix seier murrende i bakhodet. For første gang på mange år har jeg sett en hel finale i Grand Prix(takk til Ragnhild for det) og det var nesten en perfekt kveld med seier, gode venner, reker og annet snadder. (Hadde bare Synnøve Svabø holdt kjeften igjen av og til under avstemmingen).
I dagene før 17 mai har vi prøvd oss på grillen igjen og det med pølser fra Solvinge. Vi prøvde chorizo og ostepølse med jalapeno. Og det var skikkelig godt. Endelig er det kommet grillpølser av hvitt kjøtt, med mye smak og til en grei pris. Så det er bare å stime inn på Rema å handle, for disse var gode og de som kjenner til de tamme grillpølsene av kylling fra tidligere, så er dette noe helt annet.
Men kos dere med pølser resten av dagen idag og gratulerer med dagen nok en gang.
Knut

onsdag 13. mai 2009

Jeg smaker på Activia!


Nå har jeg sett denne reklamen for Activia på TV så mange ganger at jeg måtte bare smake på denne. Og det smaker som yoghurt, helt normal smak, faktisk!!
Og til en pris av kr 14.50 for 2 stk.
Og derfor tar jeg fra neste mandag en test av disse. Jeg skal spise en Activia hver dag i en drøy uke og se om de virker som de skal gjøre i reklamen. Og klarer de å forbedre min mage så er det ett under, men kanskje.
Så følg med om ca 10-15 dagers tid for resultatet.
Knut

Seig lunsj hos Slakter Sørensen

Slakter Sørensen
Igjen ble det utelunsj på oss. Denne gangen var det en nyetablering på Torvet i Kristiansand som fikk besøk av oss. Restauranten Slakter Sørensen ligger i lokalene til Smørøyet som har lagt ned og det ser temmelig likt ut. Er en biffrestaurant.
Nå ble det 2 småretter denne dagen, grillet kyllingbryst og en biffburger.
Kyllingen var god men biffburgeren kan man styre unna. Med så mye sener i kjøttet er det nesten umulig å komme gjennom med kniven, da er det jo godt en har egne tenner enda. Jeg går ut fra at dette er rester fra oppdeling til biffene senere på kvelden.
Ellers var det tomt inne men flere som satt med utepils utenfor. Har faktisk en fin uteplass som om sommeren ligger midt i "Smørøyet".
Restauranten ligger i ett område med mange andre og skal nok slite når hverdagen igjen inntar oss etter sommeren.
De må i så fall heve kvaliteten på maten en del. Forresten finnes og en lunsjmeny hvor alle retter koster kr 99.- Positivt.
Knut

mandag 11. mai 2009

Festmat på en Mandag


Når en er så heldig å ha en kokk i huset som kommer hjem med alt mulig, kan det lett bli festmat på en Mandag. Idag ble det sjøkreps til middag og dette er festmat! Utrolig godt.
Kommer de levende som våre, så er det å koke opp rikelig med godt saltet vann, legge de i vannet og la trekke i ca 10-15 minutter. Er du i tvil så stikk en skarp gjenstand inn i nakken og se om kjøttet er kokt(fast).
La de kjøle ned så du kan ta i de og spises lunkne.
Kreps renses nesten som reker. Brekk av klør, knus det største leddet med en nøtteknekker eller kniv og plukk ut kjøttet, det andre på kloa kan en suge ut eller evt kaste.
Brekk hodet av kroppen, klem sammen halen og leddene på kroppen og dra av slik at kroppen/halen blir ett stykke.
Server som vi gjorde med loff og hjemmelagd aioli(majones, hvitløk og salt/pepper etter smak).
Det passer med 3-4 kreps pr person.
Dette var litt av en overgang fra gårsdagens pytt i panne med rester av lungemosen i kjøleskapet!
Knut

søndag 10. mai 2009

Grill i regnbyger


Hva gjør man når man reiser på hytta for å jobbe, kun tar med noe reker og grillmat, og det regner og blåser som nøkken?
Jo, jeg griller inne! Og hvordan det? Jo med min eminente elektriske bordgrill.
Dette er noe som alle hjem skulle ha. En liten enkel elektrisk grill, kun sette i kontakten og den er varm på 15 sekunder. Man slipper os fra kull, kullsmak, flammer og maten blir like god(iallefall nesten). Og så går det mye fortere.
Og den nye typen fra Solvinge(Rema 1000 butikken), kyllingfilet marinert med tomat og basilikum smakte ypperlig.
Så med rekesmørbrød på fredag, kylling på lørdag og snekring på hytta var helga fullkommen.
Og nå er det hjem til restemiddager og tømming av kjøleskap.
Knut

torsdag 7. mai 2009

I dag ble det lunch hos naboen


Siden vi akkurat har fått en ny restaurant her i byen som heter "Hos naboen" så sier tittelen over litt mer.
Denne ligger på hjørnet av markens mot torget i Kristiansand. Har en ideell beliggenhet med foreløpig høy bli sett faktor.
Mye støy, ikke helt ferdig kjøkken, mange servitører som roter litt på hverandres bord, men ett ellers sjarmerende tilskudd til byens store utvalg i spisesteder.
Restauranten blir med i vår artikkel om restauranter i byen som publiseres senere.
Siden kjøkkenet ikke var ferdig så var det bare noen småretter på menyen. Club sandwich og hamburger spiste vi. Ikke helt overbevisende men greit nok. Brødet var godt og jeg mistenker at det kommer fra naboen.
Knut

onsdag 6. mai 2009

Lungemos og blodpølse


Endelig er den store kvelden over hjemme med både blodpølse og lungemos, servert med hjemmelagd kålrotstappe og potetmos.
Jeg husker bare vagt slik mat fra min barndom, da en ble lurt i lungemos og morrpølse, sikkert siden der var sunt og billig.
Men i kveld overrasket det meg. Lungemos er godt, faktisk kjempegodt og 20 åringen hjemme spiste det med stort velbehag. Anbefales.
Blodpølse er litt mer spesielt, tyngre og med litt kvalmende smak, men det gikk greit ned, men blir nok ikke spist igjen med det første.

Men lungemos kommer til å bli spist oftere og må jo passe som pytt i panne, med andre rester.

Ps Tips: Hjemmelagd kålrotstappe og potetmos lager dere ved å koke poteter og kålrot myke. Så er det bare mose de med litt fløte/melk og smør. Krydre med salt og pepper. Bare husk å ikke bruke stavmikser på poteter, da blir det skikkelig seigt.

Nå begynner uterestaurantene her i sør.

Da jeg har tenkt å lage en liten sammenliknings artikkel om restauranttilbud her i Kristiansand, så blir det noe testing av disse fremover.
Vi har 2 samlinger av restauranter som er verd å sjekke ut: Nemlig rundt fiskebrygga og rundt torget. Fiskebrygga har 6 stk samlet mens det på torget er 10(11) stykker litt avhengig av geografisk begrensning.
Artikkelen blir publisert på www.matoppskrift.no rett før ferien, så den passer for alle de turister fra hele landet som kommer ned til oss.
Den første vi besøkte var Pieder Ro på fiskebrygga. De har den beste beliggenheten men ikke overbevisende mat. Det var kjedelig og ikke så altfor billig. Og når kaffe koster kr 28.- pr kopp og påfyll det samme!

Vi spiste biffsalat, se bildet over.

tirsdag 5. mai 2009

Lefser med gom(m)e

Vi gjorde ett innkjøp av Namdalsgomme og Ryfylkegome her om dagen og tenkte å prøve dette på lefser, som det skal spises.

La det være sagt med en gang at vi her hjemme er ikke noen tilhengere av dette og særlig Namdalsgomme falt ikke i smak. Det er alt for tungt med for mye kanel og brunost smak. Og det klistrer seg i munnen.
Ryfylke gome er bedre men ganske smakløst.
Tror nok at dette er mer for den eldre generasjonen.
Men på lefse var Ryfylke gome ikke så helt galt, og det passer og på vanlige brødskiver, vafler ol.
Kanskje det vil hjelpe om en lager dette selv, se linker under for oppskrifter.
Søk etter gomme her
Eller gome her
Knut

Semulegrøt til middag

En ting har jeg funnet ut og det er at det er fint med en (mat)hviledag innimellom. Og når magen ikke er helt med så tyr jeg til mat som grøt, pannekaker, fiskesuppe eller annet som er enkelt og ikke for sterkt/kraftig.

Og semulegrøt er ypperlig. Det er ikke bare barn mellom 5 og 10 som liker dette. Og når en tilbereder med godt smør, mandelessens, egg og litt ekte vanilje, så blir det jo nesten fest over grøttallerkenen. Og slik gjør jeg her:
Følg mengder på pakka. Ha melk i gryte, sett på varmen(svak), rør inn gryn og litt smør. La småkoke til det tykner, rør med jevne mellomrom så det ikke setter seg i bunnen. Rør inn litt mandelessens, evt litt vanilje og en dash med salt. Ta av varmen og rør inn ett helt egg. Ferdig! Server med kanel og sukker.


Se her for mer enn 200 andre grøt oppskrifter:


Knut

søndag 3. mai 2009

Det ble marinert laksefilet idag.

Vi er en fiskefamilie og marinert laksefilet ble det idag. Den ble stekt i panna men dette er jo ypperlig grillmat.
Har sett at det er flere ferdig marinerte å få i butikken, og vi prøvde en fra Godehav (REMA 1000 igjen) og den var utrolig god, akkurat slik den skal smake. Anbefales.

Ellers ser vi "frem" til blodpølsa og lungemosen skal knekkes ut i uka:)
Rapport følger.
Knut

lørdag 2. mai 2009

Kornblandinger med tilbehørJeg spiser kornblandinger som mellommåltid, det innrømmer jeg! Og det smaker, men det er utrolig mange forskjellige typer med ett sprikende næringsinnhold.
Derfor kan dere klikke her og sammenlikne de forskjellige. Og flere legges inn fortløpende.

Klikk for sammenlikning av kornblandinger

Klikk på overskrift og sorter.
Og kornblanding blir mye bedre med syltetøy og banan.

Og har noen lyst på blodpølse og lungemos? Dette ligger nemlig klart i kjøleskapet til middag og blir forhåpentligvis testet til uken sammen med 2 typer gomme til lefser samt marinert laks på grillen.
Knut