onsdag 13. august 2014

Vi lagde filippinsk svinekjøttgryte (Pork Giniling)

Dette er en gryterett som passer når temperaturen begynner å synke eller når stormen uler ute, selv om det er midt i August!
Slike gryteretter er en takknemlig oppgave å lage, bare hive alt i en gryte i rett rekkefølge. Denne skiller seg ut ved at den serveres med hele egg, men den er litt fornorsket ved at vi bla brukte ferdig svinekjøttdeig, og hermetisk tomat istedenfor modne vanlige. 

Og næringsinnholdet ser slik ut:


              Pr 100g     Pr porsjon
Kcal:       120,29       666,79
Fett:            8,57         47,51 gr
Protein:       6,32         35,03 gr
Karbo:         3,96         21,95 gr
Fiber:          1,02           5,65 gr
Mettet fett:   2,27         12,58 gr
Salt:            0,50          2,75 gr



Ingredienser til 4 porsjoner

400 gr svinekjøttdeig
4 stk gulrøtter i terninger
400 gr hermetisk tomat knust
2 fedd hvitløk, knust
1 stk middels stor løk, hakket
1 ts sukker
1 stk buljongterning
4 stk kokte egg, skrelte
0,5 stk grønn paprika
0,5 stk rød paprika
3 ss rosiner
1 dash salt
1 dash pepper
3 ss matolje
1 dl vann


Varm en gryte og hell i matolje. 
Når oljen er varm nok, putt i hvitløk og stek til den fargen blir lys brun. Tilsett løk og stek til den er myk. 
Ha i kjøttdeigen og stek i 5 minutter. Tilsett paprika i strimler.
Smuldre i buljongterningen, tomater, vann og kok opp. Kok i 10 minutter. 
Ha i gulrøtter. Tilsett salt, malt svart pepper, sukker og rør. La koke i ca 5 minutter
Rør inn rosiner..
Hardkok eggene og skrell dem, så legges de over i gryten. Slå av varmen 
Ha på en tallerken og server.

Lykke til.




fredag 8. august 2014

Lag burgerene selv til fredagskosen

Vi har prøvd oss ett par ganger nå på å lage burgere selv, og det er ikke så vrient som man kan tro. Og når man da samtidig kan kontrollere smaken er det verd ett forsøk. Og så kan man bruke restene i kjøleskapet slik som vi brukte rester av chorizo pølse.
Det er heller ikke nødvendig å bruke bindemiddel som egg eller mel, men blir deigen veldig løs er det mulig å røre inn litt. Og blir deigen tørr rør inn litt vann. Og om men bruker karbonadedeig så er det mindre kalorier.


Her er våre 2 forsøk:

Hjemmelagde burgere med chorizo og svinekjøttdeig


4 porsjoner


400 gr svinekjøttdeig eller finhakket svinekjøtt
110 gr chorizo pølse hakket
0,5 ts pepper
0,5 ts hvitløk pulver
1 ts salt
0,5 ts malt koriander
0,5 ts spisskummen
0,5 ts tørket persille
0,25 ts kajennepepper
4 tykke skiver cheddarost
4 stk hamburger brød

Bland sammen kjøtt og krydder i en bolle. Bruk hendene og form 4 stk hamburgere. Om deigen ikke henger sammen rør inn ett egg.
Grill burgerene på grillen ca 5 min på hver side. De siste minuttene has osteskiven på slik at den smelter litt.
Varm brødene lett ved siden av.
Server med evt litt salat inne i brødet + sylteagurk, rødbeter og svarte oliven.

Hjemmelagd osteburger med sting

400 gr kjøttdeig evt karbonadedeig
1 ts salt
0,5 ts pepper grovt
2 ts worchestershire saus
1 rød chili uten kjerner, hakket
4 ss raspet jarlsberg
4 finhakkede oliven
2 fedd hvitløk finhakket


Rør sammen alle ingrediensene i en bolle. Ha evt i litt vann om det er tørt
Lag fire flate burgere og stek dem på sterk varme i litt matolje 

Server hamburgeren i hamburgerbrød. Pynt med min favoritt rødbeter, sylteagurk, løkringer, oliven og litt salat.