Ingers Rugbrød er den mest populære oppskriften på mine nettsider. Og da mente jeg at det var på tide å bake dette hjemme.
Og det var veldig vellykket, brødet smaker nydelig og er faktisk enkelt å bake siden du ikke trenger ha det ut på bakebordet.
Her er oppskriften med personlige tips som kan hjelpe førstegangsbakere.
Tips:
- Bruk en stor kjøkkenmaskin da dette blir mye deig. Du kan evt halvere oppskriften
- Ikke hell deigen ut på bordet i løpet av prosessen, den er veldig løs. Det blir bare noe griseri.
- Vær obs når du kjører i kjøkkenmaskin, at all deigen fra bunnen blir blandet.
- Kjør i minst 5-10 minutter
- Heves i bollen. Vi bruker å sette hele bollen i varmt vann i vasken. Ha ett kjøkkenhåndkle over.
- Når deigen har hevet 1 time, bruk en sleiv til å rote rundt litt, før en bruker hendene i bollen til å snu deigen noen minutter. Dette gjentas etter 2 gangs heving. Det er greit å ha hjelp her, særlig etterpå når hendene er fulle av deig.
- Husk å smøre formene som brødene skal stekes i, for all del ikke bruk bakepapir og om du skulle ønske det, husk å smøre selve papiret. Brødene kan etter steking enkelt hvelves ut.
- Vi har varmluftsovn og det var akkurat passe med 200 grader i en time. Vi stekte 4 brød samtidig i 2 høyder, de 2 i midten.
- Brødet smakte meg best med noe søtt pålegg.
- Om du ikke er vant med å spise slikt grovt brød, ikke spis så mye i begynnelsen. Dette er hardt for magen.
Ingers Rugbrød
Gir 3-4 brød1,3 kg fin sammalt hvete
200 g fin sammalt rug
200 g helkorn hvete
75 g gjær
2 strøkne ts salt
9 dl hvetekli/kruskakli
1,8 l lunkent vann, helst 37 grader
(evt. 1 l søt eller sur skummet
melk + 8 dl vann)
1 dl linfrø
1 dl solsikkekjerner
Tre brød i 2-liters former eller fire brød i 1,5-liters former. Vi brukte små former og fikk da 4 brød.
Brødene bør fryses, og oppbevares i kjøleskapet ettersom du bruker av dem, da de kan mugne om de ligger for lenge i romtemperatur, dvs mer enn ett par dager.
Bland alt det tørre, løs opp gjæren i litt av væsken(vann om den skal være melkefri) og arbeid alle
ingrediensene godt sammen, enten i kjøkkenmaskin eller for hånd. Det anbefales kjøkkenmaskin og bruk en stor en da dette blir mye deig. Vi brukte en stor Kenwood major.
Deigen blir veldig løs, men den skal være slik. Den kan IKKE eltes på
bordet.
Hev deigen i underkant av en time i bakebollen.Slå luften ut av deigen
og la den heve en gang til i bollen, ca. en halv time. Slå luften ut
av deigen igjen og spa/hell deigen i smurte former og sett deretter
brødene inn i varm ovn på 220 grader på over- og undervarme, eller 200
grader på varmluft. Brødene skal stekes i en time.
Brødene er litt fuktige inni, og de henger på kniven når du skjærer i
dem, men slik skal de være.
Når du har et fuktig brød, klarer du deg med mindre pålegg.
Dette brødet er skikkelig fibersterkt, og faktisk godt!
Lykke til
mvh Knut
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar