søndag 25. mai 2014

Gjærbakst for dummies!






Som så mange andre har jeg gjennom mange år unngått å bake med gjær, da jeg føler at er så usikkert når man skal heve, bake ut og heve igjen. Jeg kan vel telle alle mine forsøk de siste 12 årene på en hånd.
Og når man ser på TV alle disse bakeprogrammene, samt leser alle bloggerne med vellykkede damer som slenger sammen boller mellom sutrete barn, krevende mann, jobb og andre problemer, så kjenner man at frykten sniker seg på. Og samtidig er det vel ikke særlig macho å kna i gjærdeiger:) Selv om min kone hjalp til.


Derfor tok jeg sjansen igjen her om dagen og tenkte at jeg skulle få tatt knekken på frykten min, med å sette igang med danske frokostbrød, med utrolig nok ett vellykket resultat.
Og at en med ett par fornuftige hjelpemidler, en god oppskrift og litt tid kan bake gjærbakst som smaker (og ser ut som) som det profesjonelle baker.
Her er mine erfaringer i oversiktlig form!

Først oppskriften som er Danske frokostbrød. Blir ca 30 stk

Ingredienser:

5 dl melk
100 gr smør
75 gr sukker
1 stk egg
50 gr gjær
0,5 ts kardemomme
750 gr hvetemel
2 ts salt

Fremgangsmåte

Varm smør og melk til 37 grader. Løs opp gjæren og tilsett sukker, egg, salt og kardemomme. Bland i melet til slutt og arbeid deigen løs og blank. La den heve til dobbelt størrelse. Arbeid igjen litt og hev enda en gang. Dette kan gjentas 2-3 ganger.
Lag så små boller med hånda eller en skje og legg de på smurt plate. Her skal de etterheve en stund før de stekes ved 225 grader i ca 15 minutter.
Deles før servering og kan evt sprøstekes litt i ovnen. Server med smør


Og så mine hete tips for at dette skal bli vellykket

    1. Utstyr: Det enkleste og beste er å ha en slik stor kjøkkenmaskin. Lignende Kenwood Major som vi har hjemme
    2. Bruk det som heter eltekrok til å blande deig med. Det er en krok som ser ut som armen til Kaptein Krok
    3. Gjær: Vi brukte fersk gjær. Når du blander denne i smør og melk er 37 grader når du ikke kan kjenne hverken kulde eller varme når du putter fingeren nedi.
    4. Vi blandet så alt sammen i kjøkkenmaskinen mens den roterte sakte, og melet til slutt så den blir jevn og fin. 
    5. Heving: Når deigen ser jevn og luftig ut settes den til gjæring. La den ligge i bollen, dryss litt mel over og dekk til med ett tynt håndkle. Vi satt den så foran varmepumpa, men den kan og stå i litt varmt vann i kjøkkenvasken. 
    6. Når deigen er blitt dobbelt så stor, tas den ut av bollen og knas litt på bordet for hånd før den legges tilbake i bollen og settes til mer heving. Vi gjorde dette 3 ganger og da ble resultatet veldig luftig.
    7. Utbaking: Når man skal lage disse små brødene, så har man litt mel på bakebordet og deler opp deigen i mindre biter. Dette er mye enklere å jobbe med. Rull ut med hendene og form de i den fasongen du ønsker. Prøv gjerne å lage de firkantet og litt flate, eller man kan flette de sammen til fletteloff. (Dvs rull ut 3 tynne stenger som flettes sammen).
    8. Siste heving: Denne foregår og foran varmepumpa med ett håndkle over.
    9. Steking: La de som steker sammen på plata være lik størrelse. Og etter 10 minutter tar du en titt. Det er forskjell på stekeovner og de kan fort bli for varme. Vår ovn er ganske ny med masse innstillinger, og det går veldig fort med varmluften. Og om du pensler med litt pisket egg før steking blir de fine og glansete.
    10. Konsumering:) Ingenting er bedre en lunkne frokostbrød med smør, geitost og litt syltetøy på. Disse blir fort tørre, så de du ikke spiser første dagen går i fryseren. 
    11. Fra fryseren: Når man skal bruke disse fra fryseren så tas de opp og tines. Så legges de 15 sekunder i mikroovnen, da er de perfekte. 


Lykke til. mvh Knut

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar