torsdag 29. mai 2014

Har du rabarbra i hagen?

Da er du blant oss heldige som kan bruke denne friske og spesielle grønnsaken til både suppe, grøt, pai og syltetøy.
Den siste uken har vi lagd syltetøy og suppe ut av våre små stilker, men noen stor produksjon vil det aldri bli.
Vi hadde aldri lagd syltetøy før, så det ble en ny erfaring. Ganske flytende:) men godt på smaken.

Hjemmelagd rabarbrasyltetøy


1 kg Rabarbra
650 gr sukker
1 stk sitron, saften
(40 gr rød Certo)

Velg rabarbra, hvor stilker ikke er alt for tykke, skyll dem grundig og skjær dem i 5 - 6 cm lange stykker.
Er de tykke bør man skrelle dem.
Stykkene kokes i ca. 5 minutter. Deretter tas de opp med en hullskje (kokevannet settes til side) og has over i en gryte.

Sukker og litt av kokevannet tilsettes sammen med sitronsaften. Syltetøyet kokes til konsistensen er jevn. Det tar ca. 30 minutter.  Vi pleier koke det til det tykner, ofte en del lenger tid og med bare litt vann i slik at det ikke blir tørt i begynnelsen.
Kontroller om syltetøyet har kokt lenge nok ved å ta litt opp på en tallerken. Det skal ikke flyte ut.

Certo og 2 ss. sukker blandes godt og drysses under omrøring ut over det kokende syltetøyet om det ikke har tyknet litt. Blandingen kokes ytterligere et par minutter.

Syltetøyet helles på varme glass, som er sterilisert eller det kan fryses ned i tette bokser.

PS: Jeg har og sett at noen tykner med potetmel, nesten som suppe. Vannmengden avhenger i om en vil ha det fort tykt og med mye smak.

Hjemmelagd rabarbrasuppe


4 porsjoner

500 gr rabarbra
8 dl vann
1,25 dl sukker

1 ss potetmel
litt vann

Skrell eventuelt rabarbra og skjær den i biter (ca. 1 ½ cm). Legg rabarbra i kokende vann tilsatt sukker og kok til de faller sammen. Rør potetmel med litt kaldt vann og rør det i den varme suppen og la alt komme til kokepunktet igjen. Serveres varm eller kald med krem eller iskrem. Er faktisk best lunken.


Se her for mange andre oppskrifter med rabarbra:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar