fredag 14. februar 2014

Skrei på Valentinesdagen

I dag på Valentinesdagen foreslår vi dampet skrei med bacon på en seng av grønnsaker. Høres kanskje avansert ut, men er en ganske enkel og nydelig løsning for menn( og damer) som vil gjøre stas på sin kjære. Vi lagde denne nylig og fant ut at dette var en god kombinasjon, rett og slett:


Sjekkeskrei med bacon på grønnsaksseng


2 porsjoner

2 stk filetstykker av skrei ca 200 gram pr stk (man kan og bruke annen fisk feks isgalt som er nydelig)
2 ss salt
1 ss eddik eller sitronsaft
2 laurbærblad

6 tynne skiver bacon(evt spekeskinke)
Valgfrie grønnsaker, men vi brukte 1 rød paprika, 2 gulrøtter, 2 never med frosne erter, en halv gul løk og litt fersk spinat. (Asparges er og nydelig her)
2-3 ss solsikke/raps olje

Server med kokte mandel/amadine poteter (eller annet om du ønsker)
Salt og pepper etter ønske

Tilberedning:
Skrell og kok poteter først. ikke kok dem for lenge, kjenn etter med en spiss gaffel. (Du kan selvfølgelig servere med feks ris)

Kok så opp lettsaltet vann med eddik og laurbærblad. Skru ned varmen og legg forsiktig i fisken. La den trekke ca 8-10 minutter. Vannet skal ikke koke, bare en boble nå og da. (Har du en dampgryte så bruker du den ). Løft opp fisken med en hullsleiv og hold den varm om det ikke klaffer med woking av grønnsaker.
Du kan se om fisk er kokt ved å pirke med en skarp kniv i den. Du ser de vertikale strekene på bildet i fisken, disse skal skille seg om du pirker forsiktig i en av de med knivspissen.

Samtidig som fisken koker så varmer du opp litt olje i en wok. Når det er varmt legges baconskivene i. Noen sekunder på hver side og tas så opp og legges til side. Om du vil ha de sprø, stekes de i tørr stekepanne alene først i noen minutter. Men jeg foretrekker bacon her litt myk.
I samme oljen wokes så gulrøtter, paprika, løk i strimler raskt. Etter 1-2 minutter har du i ertene og spinatblader. Fersk spinat "forsvinner" ved steking, men gir en god aroma i retten.
La alt godgjøre seg noen minutter i woken. Du kan evt krydre med litt pepper og salt.

Servering:
Bruk varme tallerkener(bare sett de noen minutter i stekeovn eller legg i kokende vann i vasken, før de tas opp og tørkes like før servering).
Anrett bacon og grønnsaker midt på tallerken. Legg skreistykket over. Dander baconskivene rundt. Hell over resten av oljen fra woken. Pynt med litt fersk rosmarin. Legg kokte poteter i en skål ved siden av.
Om ønskelig kan man smelte litt ekstra meierismør i woken og servere ved siden av for dere som er "sausmennesker".

Tips for å holde mat varm mens man lager det andre ferdig.
Vi pleier å sette stekeovnen på 100 grader. Legg så aktuell mat på en tallerken, legg over en annen tallerken på hodet og sett inn i ovnen (ved sprøstekte ting bruker man ikke en tallerken over, men litt bakepapir, men blir fort tørr da). Men ettersom erfaringen kommer klarer man ofte å treffe slik at alt er ferdig samtidig.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar