torsdag 25. juni 2009

Besøk på Herlig Land i Kristiansand

Nå var tiden enda engang kommet til ett restaurantbesøk i Kristiansand, og den utvalgte denne gangen var Herlig Land på Torget i byen.
Dette er vel en av de restauranter som best beliggenhet i sentrum og den er nesten ett midtpunkt for alle rundt.
Herlig land har veldig god mat og særlig pizzaene som er snadder. Det er mye folk og ett yrende liv. De har en fin uteservering, men solen holder ikke hele kvelden. Stor meny og ikke så dyrt. Alle rettigheter og stort utvalg av drikke.
Det er mange servitører, noe unge og uerfarne men det gjør ikke noe.
Vi hadde pizza og eplekake med iskrem. Se bilder.
Vi satt igjen med følelsen av at vi ikke burde sitte for lenge etter at vi hadde spist ferdig. De maste flere ganger om vi skulle drikke mer.
Men dette er en plass jeg anbefaler pga maten og livet. Det er ofte fullt her og skal en spise bør en bestille bord.
Knut

tirsdag 23. juni 2009

Vi fanger havabbor!


Etter en vellykket fisketur i Topdalsfjorden ved Kristiansand, ble resultatet 2 store sild, 1 sjø-ørret på 700 gram og 1 stk havabbor på 750 gram!! Vi skjønte ikke helt først hva som ble slengt opp i båten, men kokken mente at dette måtte være en havabbor.
Og etter nøye studier av andre bilder på nett er det første gang noen av oss fanger en slik en. Dette skal jo være en god matfisk og den ble filetert og skinnstekt i dag på St. Hans.
Smaken var helt grei men jeg trodde at dette var bedre enn det var. Ligner på en hvilken som helst annen hvit fisk som er relativt fast i kjøttet, men ikke på langt nær så fast som stor kveite ol.
Men nå hadde vi og sjø-ørret fileter ved siden av og det er sinnsykt godt.

Tips:
Steking av fiskefileter med skinn. Hvis du steker dem med skinnsiden ned først i 5-6 minutter, krydrer på oversiden og så snur dem i 1-2 minutter så blir de perfekte. Selvfølgelig lenger om de er tykke. Og så ved servering kan skinnet trekkes enkelt av(hele poenget med dette syns nå jeg).
Se 3 oppskrifter med havabbor her:

Og flere oppskrifter med stekt ørret her:

Har forresten vært 6 timer på sjøen i dag, og det synes på hudfargen:)

Knut

søndag 21. juni 2009

Restauranttesting i Oslo

I forbindelse med en konsert i Oslo tidligere i uka, ble det tid for 3 restaurantbesøk. Jeg pleier når jeg har anledning til det å skrive små artikler om disse besøkene og legge den ut på nettsidene.
På denne turen besøkte jeg Brunello Pizzeria, Løvebakken og Kaffistova.
Dere kan lese om besøkene her under:
Brunello
Løvebakken
Kaffistova


En annen ting er at jeg overnattet på det nye Quality 33 hotell på Økern. Dette var en svært blandet opplevelse men absolutt noe for de som vil oppleve noe utenom det vanlige av hotell.
Dette er en stor koloss av ett hotell med veldig moderne design innvendig(se bilde av resepsjonen og hotellet utenfor her til venstre). Er noe upersonlig og med fancy designer møbler som er vonde å sitte i. Små rom(iallefall mitt) og faktisk mulig å gå seg vill inne på hotellet. Håpløst utenfor med beliggenhet mellom en 4 felts trafikkert vei og industriområde på andre siden. Og svært usentralt i forhold til sentrum av Oslo før en finner ut av T bane stasjonene(reis fra Risløkka stasjon siden Økern bare er ett stort anleggsområde).
Hadde en flott og kjempestor frokostsal med god mat. Betjeningen var fra kjempehyggelige til noe upersonlige.
Hotellet har og slike nøkkelkort med radiosignal eller noe, som en må stå å vifte med foran dører, heisknapper og trapper. Sikkert stilig men for meg bare irriterende.
Så skal du oppleve Oslo så fins det bedre og mye mer sentrale hotell.

Knut

Helstekt smørflyndre og sjokolademousse

Lørdagskvelden ble det igjen fiskemiddag på oss, denne gangen en helstekt smørflyndre i ovn med sjokolademousse og is til dessert.
Smørflyndre er ikke så vanlig hos oss og kommer inn som bifangst til fiskehandleren med ulike mellomrom. Men det er en knakende god fisk som jeg kan anbefale.
Vi helstekte den rensede fisken i stekeovn. Krydret med fiskekrydder og limeskiver, se bilde av fisken før steking.
På bakepapir ca 10-15 minutter ved 200 grader. Kommer litt an på størrelsen og tykkelse.


Servert med strimlede grønnsaker i panna, amadine poteter og hjemmelagd smørsaus.
Kokken brukte lime både på fisken og i sausen, passer fint for å få litt syrlig smak.


Dessert ble Freia sin sjokolademousse. Dette er snadder og særlig med min spesialitet som er vaniljeiskrem på. Det er bare å legge på en klatt iskrem og la den smelte litt før spising, utrolig godt. Smeltet iskrem passer fint på sjokoladepudding også.
Vi hadde en Marzala vin til desserten, som opprinnelig er kjøpt inn til en Tiramisu. Søtt og godt.

torsdag 18. juni 2009

Foie gras til middag, hva!


For de som ikke vet hva Foie Gras er for noe så har dere her ett bilde av 2 skiver i stekepanna. Foie gras er fet lever på norsk og er enten gås eller and. Så gåselever til middag er ikke hverdagskost, hverken her eller hos så mange andre.
Nå skal jeg innrømme at vi hadde en billig versjon, dvs ande typen, men det skulle visstnok smake ganske likt.
Og jeg hadde aldri smakt dette før.
Vi stekte skiver i tørr stekepanne (viktig med tørr panne da dette er så fett at annet fett bare ødelegger). Krydret forsiktig og spiste de med toast til.
Levra er fast før steking og blir helt myk av stekingen.
Kokken i huset mener dette er skikkelig snadder, men jeg selv er ikke overbevist. Smaken var iallefall ikke verd prisen(nesten 800 kr kiloen).

Men de norske jordbærene til dessert derimot, jummi, jummi!!

Knut

onsdag 17. juni 2009

Marinert villaksTenkte at jeg bare måtte vise middagen jeg ble servert av kokken idag. Ikke mye plass til tilbehør her nei, men klarte etterpå å trykke ned norske nye gulrøtter og ny norsk blomkål + poteter og en saus- puuh!+ for ikke å glemme norske jordbær til dessert,(det er sommerfølelse, det!)
Men jeg må innrømme at jeg etter 3 dager med restaurantmat i Oslo ikke kjenner noe forskjell på villaks eller oppdrett.

Kjørte forresten på sykkel inn til Oslo, se bilde under. 70 mil på denne sørger for vondt i rygg og bein, men er jo litt gøy.

Men husk at det nå er tiden inne for nye norske grønnsaker og jordbær. Det er dyrt men smaker utrolig godt, og de første er alltid de beste.

Knut

fredag 12. juni 2009

Jonas B på torget i KristiansandI går var tiden inne for nok en liten minitest av restauranter i Kristiansand. Vi besøkte Jonas B Gundersen på torget i Kristiansand.
Denne restauranten ligger midt i "smørøyet" og er faktisk verd ett besøk. De har en stor meny med mange retter og selvfølgelig pizza. Rimelige priser og egen barnemeny.
Maten er god. Vi testet bare 2 småretter(piadina øverst og bruschetta nederst), men har tidligere spist både pizza og pasta i restauranten. Pastaen var ikke så veldig så vidt jeg husker, men pizzaen er god.

Nedturen var en caffe latte som var ganske lik varm Nesquick, styr unna!
Servicen er så som så og her kan de nok skjerpe seg litt.
De har og en uterestaurant som ligger fint til. Fin utsikt når det skjer noe på torget.
Knut

onsdag 10. juni 2009

12 glass vin og 1 tallerken småmat


Idag var det igjen tid for en fornøyelig vinsmaking. Vinprodusenten Laroche Wines var på besøk i Kristiansand med sin franske Winemaker Richard Lavanoux Vi fikk smake på masse god vin i de flotte lokalene til Gladkjøkkenet på Hotel Norge i Kristiansand. Det ble og servert en tallerken med litt forskjellig som vi kunne matche mot vinene.
Jeg lager senere en liten gjennomgang av disse vinene som legges ut på nettsidene, men jeg må innrømme at det er enorm forskjell på viner og det merker man når man smaker de mot hverandre. Og som regel har prisen noe å si.
En 300.- vin er oftest bedre enn en til 100.-

Men her er 2 anbefalinger fra meg, en rød og en hvit i full fart:
Rød: Laroche Mas la Chevaliere Rouge 2006. Pris: 164,90. nr 44726 Brukes til kjøtt, ikke terrassevin. Bestillingsutvalget
Hvit: Laroche Mas la Chevaliere Blanc 2007. Pris: 149,90. Nr 58534. Flott vin til sommerbruk. både med og uten mat. Frisk og god. Bestillingsutvalget.

Ang Gladkjøkkenet:
Dette er ett eget kjøkken som Hotel Norge bruker til kurs, tilstelninger ol. Det kan anbefales å bli
med på ett av disse kursene da kjøkkenet er enhver huskokks våte drøm.
Knut

tirsdag 9. juni 2009

Hvalkjøtt på menyen


I dag var det marinert hvalbiff på menyen, stekt som biff med løk, asparges og kokte poteter.
Man steker hvalbiffene i smør, ca 3 min på hver side, evt litt ekstra om en ønsker helt gjennomstekt. Asparges legges i kokende vann med salt og smør, og koker i ett par minutter.
Dette er skikkelig norsk mat.
Akkurat nå er det sesong for hvalkjøtt og vi her i sør har og muligheten til å få kjøpt ferskt kjøtt. Det er nok noe dyrt, men kr 169.- pr kg er overkommelig for ett slikt fint kjøtt.
Det skal og være fint å grille hvalkjøtt, og under følger en link til flere oppskrifter (hele 69 stk pr idag):
Oppskrifter med hvalkjøtt.

Desserten ble også av det skikkelige slaget, vaniljeis med bjørnebær og dryss med melis. Bjørnebærene er frosne men noen sekunder i mikroen så får du "lune bjørnebær" som det heter på restaurantspråket.

Vi spiser jukse rømmegrøt


Rømmegrøt er godt og da særlig den ekte typen som med sin syrlige smak passer fint for min gane. Men av og til har en hastverk, dvs ganske ofte og da er det raske løsninger i butikken. Ganske nye er ferdig rømmegrøt fra Nordfjord. Pakning og tilberedning likner Fjordland sitt, med plastposer som skal i mikroen.
Og hva smakte så dette?
Dette er en typisk nybegynnergrøt, med mild smak og lite syrlighet. Den passer for de som ikke vet om de liker rømmegrøt og for barn, men for oss profesjonelle rømmegrøt etere er dette for pinglete. Smaker nesten som gammeldags smørgrøt.
Men jeg tror nok denne smaken vil passe mange vanlige folk over det ganske land.

En tradisjon her i Norge er å spise rømmegrøt med spekemat, men kokken her i huset hadde hjemmelagde fiskekaker til forrett før grøten!

Sjekk her for rømmegrøt oppskrifter:

Knut

lørdag 6. juni 2009

Sushi, ringi, gorgonzola og chablis


Disse dagene har vært en skikkelig blanding av godbiter. Begynte med at kokken kom hjem med 2 brett ferdige sushi til middag. Dette fortærte vi med Ringi Gravenstein gårdspresset eple(prøv gjerne denne, det er skikkelig god eplemost).

For dere som skal spise sushi så noen tips:
For det første så metter det mer enn det der ut til.
Kimchi, det som ser ut som surkål, smaker veldig av ingefær(nede i midten).
Wasabi, det grønne i plastkruset er sinnsykt sterk. Man skal bare dyppe maten litt i det sammen med soyasaus(nede til venstre).
Maki sushi er disse rullene med fisk inni, ris og tynn tang rundt(oppe til venstre).
Nigiri er fisk som ligger på en risklump(til høyre).
Lykke til dere som skal prøve dette, anbefales!


Og så var det gorgonzolaen!
Jeg begynner vel å bli så gammel at jeg tåler slike rare smaker men denne er ganske heftig. Er en gorgonzola picante som jeg spiser med salt og søt kjeks + nypemarmelade. Dette er ganske heftig men spennende.
Prøvde en Laroche Petit Chablis til men den passet ikke. Bør nok ha noe søtere, men det var det ikke hjemme.
Tips: Ikke lukt på fingrene om du har tatt på osten!

Og ang chablis.
Mange har sikkert fått det med seg at en hvitvin som heter chablis lanseres hver vår/sommer. Jeg har drukket flere forskjellige av dem i det siste og noe er godt, mens andre smaker ordinært.
Men jeg syns det er en overpriset vin som kun selger på navnet.
Jeg skal senere kjøpe inn noen forskjellige flasker og la noen nære venner få smake og si sin mening. Dette er folk som har en helt vanlig innstilling til vin og kan si om den er god eller ikke. Vi i mine kretser er ikke sofistikerte "vin eksperter" men grasrot folk som har en sunn mening om mat og drikke. Så da kan vi se hva de mener om forskjellen mellom en vin til 250.- og en til 100.-
Knut

fredag 5. juni 2009

Besøk på Kjesk restaurant

Igår ble det en liten lunsj på Kjesk restaurant i Kristiansand. Jeg spiste en osteburger med båtpoteter. Burgeren var helt grei men litt kjedelig. Potetene hadde badet i ubestemmelig grillkrydder, og var ikke noe gode. Jeg anbefaler andre heller å bestille pommes frites til.
(PS: De beste burgerene i byen finner dere på Harveys)


Kjesk ligger på det øvre torget i Kristiansand. Litt anonymt og bortgjemt. Er i samme bygning som Thon Hotel Wergeland. Om sommeren er det en uterestaurant på andre siden av gata. Den ligger fint til med mye sol, men er noen meter utenfor de andre restaurantene. Det er bare uterestauranten om sommeren som har sol. Betjeningen er hyggelig. Det er fint og rolig inne. Har en grei meny, men kanskje litt kjedelig smak på maten. Stor salatbuffet. Serverer og Norske tradisjonsretter som dagens middag. Priser er kanskje litt for høye i forhold til kvaliteten og utvalget. Litt ubestemmelig konsept.
Knut

onsdag 3. juni 2009

Stekt makrell og kald rabarbrasuppe!

I dag ble endelig makrellene stekt. Og servert med min spesialsalat som er nevnt i tidligere blogg innlegg, poteter og rabarbrasuppe med krem til dessert.
Anretningen på tallerkenen ble ikke så fint, men vi var sultne så alt gikk litt fort.
Sjekk her for andre stekte retter med makrell:


Jeg vil faktisk anbefale å spise rabarbrasuppa kald, det var mye bedre og ikke så intenst i smaken. Og prøv med krem eller vaniljeis på.

Knut

tirsdag 2. juni 2009

Rabarbrasuppe er det beste vårtegnet


Så var turen kommet til rabarbrastilkene i hagen, og rabarbrasuppen skulle lages. Idag var det kjøkkensjefen(dvs meg selv) som kokkelerte da juniorkokken var opptatt med fisking.
Jeg brukte en av mine oppskrifter på nettsiden:
Rabarbrasuppe.
Om en ikke har eller tar seg råd til ekte vaniljestang så bruk litt vaniljesukker istedenfor. Og husk at de beste stilkene er de nyeste og sprø. Når rabarbraen blir gammel så blir den trevlete, og rabarbra skal spises før St. Hans.
Mye annet kan og lages av rabarbra, les mer her.

Nå hører rabarbra tradisjonelt til makrell her i sør, men makrellen blir ikke spist før i morgen og da med kald rabarbrasuppe til. Rapport følger i morgen.

Knut